Wednesday, July 18, 2018

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή του καφέ;


Αν η κλιματική αλλαγή είναι ένας μύθος των ημερών κατά πολλούς, συνετό είναι να ρίξουν μία ματιά σε διεθνή στατιστικά ή ακόμα καλύτερα στην αγορά χονδρικής. Για τους λάτρεις του καφέ έπονται αρνητικά σενάρια σχετικά με την ευημερία και συνεχή καλλιέργεια της Coffea Arabica. [1]
Ο καφές παράγεται από το φυτικό είδος Coffea Arabica (γνωστό ως ποικιλία Arabica) σε συνδυασμό με το φυτικό είδος Coffea Canephora (γνωστό ως ποικιλία Robusta), τα οποία ευδοκιμούν στις χώρες τις τροπικής ζώνης. Η κλιματική αλλαγή, και ειδικότερα η αύξηση της θερμοκρασίας, έχει συμβάλλει αρνητικά στην πορεία και πρόοδο της φυτικής παραγωγής του καφέ. [2]
Μόλις το 1990, οι μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας για την ευαίσθητη ποικιλία Arabica, έδωσαν το έναυσμα για την εμφάνιση του σκωριομύκητα Hemileia vastatrix, ενός μύκητα του γένους Pucciniales, ο οποίος πλήττει κατά κόρων τα φύλλωμα του δέντρου. Η εμφάνιση μυκήτων και άλλων ασθενειών αποτέλεσε παγκόσμιο πρόβλημα το 1990. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, το 40% της παγκόσμιας παραγωγής χάθηκε. Για το έτος 2017, η συνολική παγκόσμια παραγωγή προέβλεπε τους 5,8 εκατομμύρια τόνους, της οποίας το 15% αφανίστηκε λόγω του σκωριομύκητα.[2]

Εικόνα 1. Σκωριομύκητας Hemileia vastatrix στο φύλλωμα δέντρου του είδους C. Arabica. (Πηγή. https://cen.acs.org/articles/96/i7/end-worlds-popular-coffee-nigh.html

Ποιο είναι το μέλλον της παραγωγής;
Το είδος C.Arabica προέρχεται από διασταυρώσεις μεταξύ του είδους C.canephora και C.eugenioides και εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι προτιμήσεις αυτές αφορούν την ανωτερότητα στην γεύση αλλά και στην ανθεκτικότητα ασθενειών της εποχής. Σήμερα το γενετικό μοτίβο της εμπορικής Arabica θεωρείται «φτωχό», όπως επισημαίνει ο A.Davis ως προς την ανθεκτικότητά του σε ασθένειες και κλιματικές αλλαγές. Συνολικά μετρώνται 870 διαφορετικές άγριες ποικιλίες του είδους Arabica που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εμπλουτισμό του γενετικού μοτίβου για πιο ανθεκτικό προϊόν αγοράς.[2]
Η κλιματική αλλαγή μέχρι το τέλος του αιώνα θα έχει μεταμορφώσει το 60% των καλλιεργούμενων εδαφών της Αιθιοπίας, μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς. Σύμφωνα με τον διεθνή φορέα ερευνών για τον καφέ (World Coffee Research), η λύση θα επέλθει μέσω γενετικής τροποποίησης και συγκεκριμένα της διασταύρωσης με άγρια άτομα του είδος C. Arabica. Σαν αποτέλεσμα η ομάδα μηχανικών γενετικής του WCR έχουν δημιουργήσει 47 νέα είδη, ανθεκτικά σε ασθένειας που προκαλούνται από  μύκητες και θα εισχωρήσουν στην αγορά το 2022. Επιπλέον έρευνες επιτελούνται και για την εφαρμογή του CRISPR στο γενετικό υλικό του C.Arabica.[3],[4].

Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να καταλήξουν σε ολοκληρωμένο πόρισμα, τα μελλοντικά σενάρια προβλέπουν μέχρι και 65% απώλεια των εκτάσεων των καλλιεργειών, ενώ σε περιοχές υψηλής ευπάθειας προβλέπεται έως και 100% απώλεια μέχρι το έτος 2080. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εκτάσεων, καθώς οι ιδανικές συνθήκες για την C.Arabica κυμαίνονται από 18-21 0C. Δυστυχώς, η αύξηση της θερμοκρασίας τείνει να ξεπερνάει τους 24 0C μέχρι το τέλος του αιώνα κάνοντας δύσκολη την ευδοκίμηση και αρκετών εσπεριδοειδών. Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνουν τις φυσικές συνθήκες ως μεταβλητές και δεν λαμβάνεται υπόψη η ανθρωπογενής επέμβαση για αποτροπή των αποτελεσμάτων. Με λίγα λόγια, μπορούν να υπάρξουν και πιο θετικά σενάρια.[5]

Συμπέρασμα
Η απώλεια του καφέ από την καθημερινότητα πιθανόν και να μην αργήσει, ενώ πιο πιθανόν να πληρώνουμε χαμηλή ποιότητα καφέ σε πολύ ακριβή τιμή, καθώς ήδη η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί. Αναφορικά, η τιμή του καφέ παρουσίασε μία αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια και απότομη πτώση από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2018 φτάνοντας τα 1,5 δολάρια ανά λίβρα, ενώ η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε το 2012 στα 3 δολάρια η λίβρα. Ανάλογη πορεία προβλέπεται να παρουσιάσουν αρκετά τρόφιμα της αγοράς  ενώ μερικά ήδη παρουσιάζουν (σοκολάτα, θαλασσινά και φρούτα όπως τα κεράσια). Η κλιματική αλλαγή πρόκειται να αποτελέσει και διατροφική αλλαγή για τα επόμενα χρόνια, καλώντας πολλές μας συνήθειες πλέον να αλλάξουν καθώς πολλά τρόφιμα δέχονται υψηλή πίεση, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στην τροπική ζώνη. Ίσως η κατάσταση να αποτελέσει σοβαρό και ζωτικής σημασίας πρόβλημα, όταν βασικές τροφές δεχθούν την ίδια απειλή. [1]
 

Βιβλιογραφία
[1].    http://www.ico.org/coffee_prices.asp  (Τελευταία είσοδος 28.06.2018)
[2].    https://www.bbc.com/news/magazine-32736366 (Τελευταία είσοδος 28.06.2018)
[3]. https://cen.acs.org/articles/96/i7/end-worlds-popular-coffee-nigh.html (Τελευταία είσοδος 28.06.2018)
[5]. The Impact of Climate Change on Indigenous Arabica Coffee (Coffea arabica): Predicting Future Trends and Identifying Priorities. Aaron P. Davis  , Tadesse Woldemariam Gole, Susana Baena, Justin Moat  .  Published: November 7, 2012 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0047981





 

No comments:

Post a Comment

Πόσιμο Νερό

Το σημαντικότερο αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου είναι το νερό. Η σωστή διαχείριση και διάθεσή του, είναι πολύ σημαντικές παράμετροι...